Galéria - Aknaszlatina, 2011

Butsy Lajos jónéhány éve missziós plébános Kárpátalján, Aknaszlatinán. Szereti filiáit is: Gyertyánligetet, Nagybocskót és Terebesfehérpatakot. Hívei elfogadják, segítik. Hármas célja van: hitben erősíteni az embereket, megőrizni a magyarságot és foglalkozni a családokkal. Ebben segíteni utaztunk mi is hozzá. Juhász Imre atya, a KOSZISZ vezetője korábbi ottani szolgálatának tapasztalatai alapján is van ott mit tenni. Az iskola küldöttsége (Ballai Ottó igazgató, Simon Kinga hittanár, Kiss Zsolt előadóművész, Császár Rita pedagógus, munkaközösség-vezető, Fekésházi Zsuzsa és Molnár Klára pedagógusok) három napot töltött Kárpátalján. Találkoztunk az ott nemrégiben megalakult Kolping családdal, megtekintettük a helyi nevezetességeket, majd a nálunk sikeres foglalkozási formák közül mutattunk be néhányat, (már másnap), az egyházmegyei szervezésű, Kerekhegyen lévő, 60 személyes diáktáborban. Az estét Kiss Zsolt koncertje zárta, ez is óriási sikert aratott. Az utazás utolsó napján a helyi magyar iskola vezetésével, Benedek Imre igazgatóval is találkoztunk. Majd a folytatás lehetőségeit vizsgáltuk. Hitben, magyarságban megerősödve tértünk haza, s reményeink szerint egy kicsit segíteni is tudtunk a szórványmagyarság keserű kenyerét evő kárpátaljai testvéreinken.